Zoeken in deze blog

woensdag 11 april 2012

Bijeenkomst 4 april

Zien, soms, even….

Theo deelt als bewaker van de pastorale ontwikkeling binnen de BC scholen in de lijdensweek zijn enthousiasme over Spiritualiteit in het onderwijs. Hij heeft er onlangs een art. over laten verschijnen. Tekst: Spiritualiteit light
  
Theo bezocht op 29-03-2012 het Paascongres: “Bezieling en Beleving”.
De volgende vragen kwamen aan bod:
 
# Welke bezieling en beleving nemen leraren mee in de klas?
# In hoeverre putten leidinggevenden en leraren inspiratie uit een vrije vorm van spiritualiteit of een traditionele vorm van religie?
# Welke combinaties tussen modern en traditioneel treffen we aan in katholieke en protestants-christelijke scholen?
# In hoeverre ontmoeten “ongebonden “spirituelen en traditionele gelovigen elkaar daar?

Dit alles past naadloos binnen het identiteitsdocument dat ter verdere implementatie aan het CvB is aangeboden door een werkgroep waar Nico en Theo in zitten. (o.lv. Koos Linders). Met name de bijdrage van dr. Vincent Duindam, universitair docent Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht was meer dan de moeite waard. Vincent presenteerde er zijn nieuwe boek “Thuiskomen in de klas”, Spiritualiteit in het Onderwijs , Ten Have  Isbn 978 90 259 0129 5 . Een aanrader.
Mooie oneliners van Vincent:
·       Iedere ontmoeting hoort gericht te zijn op het goede.
·       Van alle geheimen ben ik de stilte.
·       “Alles heeft zijn geheim, in ieder mens sluimert een lied. Als je dat tot leven kunt wekken, begint de wereld te zingen”
·       Werken om stille aandacht.

De rest van de dag hebben wij gevuld met het verder invullen van ons ‘Eindproduct’. Een mooi boekwerk vol inspiratie. Bij deze alvast een klein tipje van de sluier. Een van de vele inspirerende filmpjes die jullie binnenkort allen te zien krijgen.
 
De meesten van ons zullen alles doen om te voorkomen dat ze fout zitten. Maar wat als we net daarover verkeerd zijn? 'Wrongologist' Kathryn Schulz voert een dwingend pleidooi om onze feilbaarheid niet alleen te kunnen toegeven, maar haar ook te verwelkomen.

 
Theo Wismans & Erik Krutzer





Geen opmerkingen:

Een reactie posten